Събития

Мемориална лекция Джу 2008


Смърт, надежда и героична медицина


Дейвид Рийф, писател и журналист
Модератор: Иван Кръстев


Дейвид Рийф е писател и журналист. Последната му книга „Да плуваш в море от смърт: мемоар на един син" е посветена на борбата с рака на неговата майка, световно известната писателка Сюзан Зонтаг.

Дейвид Рийф е една от най-интересните фигури в съвременния американски дебат. Той пише по въпроси на американската външна и имиграционна политика, както и проблеми на хуманитарната помощ. Роден е в Бостън и е завършил университета в Принстън. До 1989 г. е редактор на списанията Farrar, Straus и Giroux. По същото време е преподавател в университетите  Skidmore, The City University of New York и New York University.

Дейвид Рийф редовно публикува във вестниците The New York Times, The Los Angeles Times, The Washington Post, The Wall Street Journal, Le Monde, El Pais и в списанията The New Republic, Harper's, The Atlantic Monthly и  Foreign Affairs.

Дейвид Рийф е изследовател в Института за световни политики към New School for Social Research и Института по хуманитарни науки към Нюйоркския университет. Член е на Съвета за международни отношения, САЩ и на борда на проекта „Централна Евразия” към Институт „Отворено общество” в Ню Йорк.

Автор е на много книги, сред които Да отидеш в Маями: Туристи, изгнаници и бежанци  в Новата Америка, 1987; Лос Анджелис: Столицата на Третия свят, 1990; Изгнаникът: Куба в сърцето на Маями, 1992; Кланница: Босна и провалът на Запада, 1995; Военни престъпления: какво трябва да знае обществото, 1999; Легло за през нощта:  Хуманитаризмът в криза, 2002.

Дейвид Рийф живее в Манхатън, Ню Йорк.

Мемориални лекции ДЖУ