Събития

Дилемите пред Европа и перспективите на Западните Балкани


Дискусия, организирана от ЕСВП София
17.03.2016 г.

България беше сред страните членки на ЕС, които се включиха активно в процеса на преразглеждане на Глобалната стратегия на ЕС за обща външна политика, настоявайки Западните Балкани да получат своето място сред приоритетните за ЕС региони, както и да станат част от общностните политики, които ги засягат пряко като енергетика и сигурност.

Бежанският натиск от Северна Африка и Близкия Изток е европейски проблем, за който единствено общоевропейски политики биха дали решение. Последните месеци демонстрираха, че това решение минава през подкрепа за съседите, като Западните Балкани, на които ЕС е ключов партньор. Бежанският поток през Балканите отново извади на показ институционални нестабилности, пробойни в социалната кохезия и икономическите проблеми на тези страни и напомни за тлеещи етнически конфликти и обтегнати съседски отношения.

За да интегрира страните от Западните Балкани в тези процеси, ЕС трябва да положи нови усилия за привличането и реформирането им. Това стана ясно и от срещата на Върховния представител на ЕС по външна политика Федерика Могерини с анализатори от югоизточна Европа през юли 2015 в София. Включването на балканските страни в различни политики и процеси на вземане на решения в ЕС, които ги засягат пряко, е едно възможно решение на този проблем.

С участието на 

Даниел Митов, Министър на външните работи

Франциско де Борха Ласхерас, асоцииран директор на ЕСВП Мадрид

Модерира

Весела Чернева, директор на ЕСВП София


ЕСВП София