Събития

Гласоводителят за изборите за Европейски парламент 2014

Гласоводителят за изборите за Европейски парламент 2014 


Гласоводителят за изборите за Европейски парламент 2014 стартира официално на 29 април. Той беше обявен на специално събитие, организирано от Българско училище за политика „Димитър Паница” и Центъра за либерални стратегии.

„Гласоводител" е автоматизиран онлайн продукт, който позволява на избирателите да сравнят мненията си по различни въпроси с предизборните платформи на основните партии, които ще участват в изборите за Европейски парламент през 2014. Продуктът се прави за четвърти пореден път , а целта му е да рационализира вота на гражданите и да им помогне да осмислят как определена политика би се отразила на техния живот.

В България Гласоводителят за предстоящите избори за Европейски парламент се прави паралелно с подобни инструменти в още 14 европейски страни, сред които Холандия, Германия, Великобритания, Австрия, Италия, Испания, Полша и др. В онлайн инструмента има общо 26 позиции, 17 от които са общи за всички 14 държави, а останалите 9 са специфични за България. Това дава възможност на хората, които го попълват, да видят кои партийни семейства в различните европейски държави защитават позиции, които са най-близо да техните.

Гласоводител за изборите за Европейски парламент 2014 се осъществява в рамките на проект „Повече гражданско участие и повече разум по време на избори: онлайн средства и публични дебати за ангажиране на гражданите в националните и европейските избори в България”, изпълняван от Българско училище за политика „Димитър Паница” и Центъра за либерални стратегии и финансиран от Тръста за гражданско общество на ЦИЕ.

Можете да се тествате на http://www.glasovoditel.eu