Събития

Мемориална лекция Джу 2022

Историята и как стигнахме до тук


Майкъл Игнатиев, професор по история, Централноевропейски университет
Модератор: Иван Кръстев, ЦЛС

Майкъл Игнатиев е роден в Канада, учи в Университета на Торонто, а после завършва и Харвард. Преподавател, писател и бивш политик. Правнук е на руския дипломат граф Игнатиев.

До юли 2021 Майкъл Игнатиев е ректор и президент на Централноевропейския университет в Будапеща, в момента е професор в историческия факултет.
От средата на 1970-те години публикува научни и художествени книги, пиеси, статии, есета... Текстовете му непрекъснато се връщат към няколко повтарящи се теми: човешките права и съдбата на моралния универсализъм в свят на воюващи ценности; либерализмът като политическа теория, практика и начин на живот; битката ни за поддържане на демократичните свободи.

Последната му книга - On Consolation (2021)— го отвежда в нова посока: размишлява върху историята на опитите ни да приемем екзистенциалните изпитания на живота – смърт, загуба, трагедия – как успяваме, въпреки всичко, да живеем с надежда.

Повече за Майкъл Игнатиев можете да видите на: michaelignatieff.ca

Можете да видите запис на лекцията или да я прочетете в превод на Милена Недева в "Портал за култура, изкуство и общество"


Мемориални лекции ДЖУ