Събития

Европейският съюз в променяща се глобална среда: какво следва за съседите на ЕС


Международна кръгла маса с представители на неправителствени организации в контекста на прегледа на Глобалната стратегия за сигурност на ЕС и Европейската политика на съседство.

23.07.2015 г.

Новата Европейската стратегия за външна политика и сигурност, изготвена от екипа на Върховния представител Федерика Могерини, както и прегледът на Европейската политика за съседство, ще бъдат обсъдени публично в дискусия, организирана съвместно от Европейския съвет за външна политика, Софийска платформа и Министерство на външните работи. В нея ще вземат участие над 40 представители на неправителствени организации от 14 съседни на ЕС държави.

Прегледът на Европейската стратегия за външна политика и сигурност поставя началото на дългоочакван процес, за който призоваваха както политици, така и анализатори. За последните 12 години външната среда на Европейския съюз се промени из основи и не отговаря на описаното в сега съществуващия документ от 2003 г. Проблемите пред ЕС също сe различават от предизвикателствата през 2003 г.


„Ревизионизмът на Русия, заплахата от тероризъм от юг, киберсигурността са само част от дълъг списък от трудности, с които Европа трябва да се справя днес. Затова непосредствените съседи на ЕС – страните от Западните Балкани, Турция и държавите от Източното партньорство, би трябвало да са в центъра на този преглед“, смята Весела Чернева, директор на Софийския офис на ЕСВП.

Участници:
Федерика Могерини, Върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност
Меглена КуневаЗаместник министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси, член на Съвета на ЕСВП
Даниел Митов, Министър на външните работи
Джема ГроздановаПредседател на Комисията по външна политика в Народното събрание, член на Съвета на ЕСВП
Георги Пирински, Член на Европейския парламент, член на Съвета на ЕСВП
Модерирано от
Весела ЧерневаПрограмен директор и директор на ЕСВП – София
Луиза СлавковаПрограмен координатор, ЕСВП

ЕСВП София