Събития

Международна конференция "Русия през погледа на млади европейски лидери"

Период: 11 Март 2019 - 13 Март 2019

Център за либерални стратегии (София) в сътрудничество със Съвета по външна и отбранителна политика (Москва) и Висшата школа по икономика (Москва) проведе международна конференция Русия през погледа на млади европейски лидери, състояла се в Москва на 11-13 март 2019 г.

Дълбоката трансформация на световния ред, която наблюдаваме напоследък, се съпровожда от един важен процес - смяна на поколенията в политическите общности както в Европа, така и в Русия. В този нов политически контекст ЕС няма ясна идея за опита и идеите на новото поколение руски експерти. Тази неяснота се задълбочава от намаляването на контактите между европейските и руски политици, анализатори и журналисти след Кримската криза. Това създава сериозна опасност от неразбиране и погрешно интерпретиране както на руските, така и на европейските политики.

Международната конференция имаше за цел да събере разнообразна група от млади европейски и руски лидери, за да обсъдят настоящи руски политики, как виждат отношенията между Русия и ЕС, да обменят идеи и политически избори за бъдещето.

Участието на младите западни лидери в международната конференция стана възможно благодарение на финансовата подкрепа на фондация Роберт Бош.

В рамките на събитието разнообразната група от млади лидери от Европейския съюз и Русия взеха участие в
1)     Серия от неформални срещи с държавни и обществени фигури от Русия
2)     Еднодневен интензивен семинар с експерти от Русия
3)     Политическа симулативна игра „Ваксиниране срещу хаос: да се научим да избягваме неприятните изненади в международната политика", базирана на сценарий за остра международна криза.

Сборник с материалите по Проекта ( на английски език) можете да откриете тук .