Събития

Какво мисли Украйна? Реформите и олигарсите след Майдана


25 юни 2015 г. 

Една година след отстраняването на Виктор Янукович, методите му остават дълбоко вкоренени в реалността на украинския живот. Въпреки украинската „Революцията на достойнството“ и продължаващата руска агресия срещу Украйна, местните олигарси са станали дори още по-силни и влиятелни и представляват сериозна заплаха за европейското развитие на Украйна. Олигарсите контролират държавния апарат, големите медии и цели сектори от индустрията. Поради това, ако техните финансови интереси бъдат заплашени, те могат много лесно да стопират реформите. Какви са начините Украйна да се отърси от олигархичното влияние и да изгради необременена политическа система? Възможно ли е да се правят реформи по време на война и доколко самите украинци ги искат?

Гости

Олексий Харан, професор по сравнителна политология и основател на Училището за политически анализи към Националния университет Киев-Мохила
Серхий Лешченко, депутат от Върховната рада и бивш разследващ журналист и заместник главен редактор на „Украинска правда“.

Модерирано от

Весела Чернева, директор на софийския офис на ЕСВП