Събития

Мемориална лекция Джу 2009


Университетът на ХХI век


Каква е социалната, културна и чисто интелектуална роля на университетите през 21 век? Какъв вид знание е необходимо на нашето време? Има ли и други институции, които създават ново знание? Как университетите да предлагат такова знание?


Йехуда Елкана, ректор на Централноевропейския университет в Будапеща
Модератор: Иван Кръстев, ЦЛС
Йехуда Елкана е дългогодишен ректор на Централноевропейския университет в Будапеща.

Роден е в Югославия през 1934 г. След войната и една година в концентрационни лагери той емигрира в Израел през 1948 година. Учи физика, математика, история на науката, биология. През 1968 г. защитава докторска степен в университета Brandeis. Дисертацията му „За появата на енергийната концепция" е публикувана от издателството на Харвард, където проф. Елкана е преподавател. От 1968 г. е професор и декан в катедрата по история и философия на науката към Hebrew University.

Сътрудник е на Центъра за академични изследвания в Станфорд - CASBS, научен сътрудник в All Souls College, Оксфорд; от 1981 г. до 1991 г. е директор на Cohn - Институт за история и философия на науката в университета в Тел Авив. От 1968 г. до 1993 г. е директор на Van Leer Jerusalem институт. От 1987 до 2006 г. е постоянен научен сътрудник на Wissenschaftskolleg, Берлин. От 1992 до 1999 е заместник-председател на академичния съвет на Collegium Budapest.

Йехуда Елкана е член-кореспондент на Международната академия по история на науката. Той е съосновател и редактор на списанието Science in Context и е автор на много книги и статии. Преподава философия на науката в ETH в Цюрих. През 1997 г. става член на научния съвет на Collegium Helveticum. През 2001 г. е избран в настоятелството на Carnegie Foundation for the Advancement of Teaching.

От 1999 г. до 2009 г. Йехуда Елкана е председател и ректор на Централноевропейския университет в Будапеща.

В момента работи по темата „Университетът на 21 век” във Wissenschaftskolleg, Берлин.

Запис на лекцията може да чуете тук.


Мемориални лекции ДЖУ