Събития

Мемориална лекция Джу 2023

Вече знаем какво трябва да защитаваме.

Репортажи за руската агресия в Украйна
Наталия Гуменюк, украинска журналистка, основател на Лаборатория за журналистика в обществен интерес
Модератор: Иван Кръстев, ЦЛС


Наталия Гуменюк е украинска журналистка, известна с отразяването на конфликти. Тя е основател и изпълнителен директор на Лаборатория за журналистика в обществен интерес. След руското нахлуване Гуменюк се фокусира върху медийно отразяване на събитията на първа линия и започва "Проект за разплата: Украйна свидетелства", който документира военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени от Русия.

Наталия е автор на няколко документални филми и книги, сред които „Изгубеният остров: Разкази от окупирания Крим" и „Майданът Тахрир" - за развитията след Арабската пролет; тя е и съавтор на книгата „Най-страшните дни в живота ми. Свидетелства отПроект за разплата". Като кореспондент на чуждестранни медии е отразявала събития от над 50 държави, като редовно пише за Guardian, Washington Post, Rolling Stone, Die Zeit, Vanity Fair, The Atlantic и редовно коментира за CNN, MSNBC, Sky News и др.

Гуменюк е съосновател на независимите телевизии "Хромадске ТВ" и "Хромадске Интернешънъл". Тя е член на Съвета за свобода на словото при президента на Украйна, както и на Независимия медиен съвет. Носител е на Наградата за свобода на медиите на Zait-Stiftung и на Наградата за демокрация на National Endowment for Democracy за 2022 г.
Мемориални лекции ДЖУ