Публикации

Чий е кабинетът "Главчев"?

Това е правителство срещу ПП-ДБ. Това е правителство доминирано от ГЕРБ, със силно представителство на ДПС, коментира политологът доц. Даниел Смилов в предаването "Хоризонт до обед".

"Това е правителство, правено срещу ПП и ДБ и в полза на други партии. Очаквам да видя и промяна на парламентарното мнозинство – около ГЕРБ и ДПС ще се сформира ново и може би официализирано мнозинство, с помощта било то на хора от ИТН, "Възраждане" инцидентно, дори БСП може по някои гласувания да се включва. В парламента ще имаме нова конфигурация."

Основният сблъсък ще бъде между ГЕРБ и ДПС от една страна, и ПП-ДБ от друга. Другите партии ще трябва да се позиционират по тази ос. ИТН и "Възраждане" повече гравитират към ГЕРБ и ДПС в този сблъсък, отчита той.

Относно предложените за служебни министри на вътрешните работи и на електронното управление - Калин Стоянов и Валентин Мундров, политологът уточни, че "ПП и ДБ имат основания да повдигат възражения", защото това са били по думите му "ключови лица от заверата", с която според него е било осуетено машинното гласуване на първия тур на местните избори през есента на 2023 г.

Не се стигна до конституционна криза, каза доц. Даниел Смилов. Той е на мнение, че е бил постигнат основният ефект – служебните правителства да не са под контрола на президента.

Президентът избра решението, при което той има минимална роля. С тази своя политика той иска да минимизира политическата си отговорност, заяви Смилов.

Цялото интервю на Таня Милушева с Даниел Смилов и Антоанета Христова можете да чуете тук.

Снимка: БТА