Публикации

Подвизите на ИТН: какъв е планът на Слави Трифонов и компания


Досега ИТН извършиха поне два големи "подвига". Сега те вероятно ще се увенчаят и с трети. Какъв е планът на Слави Трифонов и компания, какви са вариантите и какво предстои?


Аналитичните жанрове са изчерпани по отношение на партии като "Има такъв народ" и лидера ѝ Слави Трифонов. За подобни народни герои трябва да се пишат оди, поне докато са в електорален възход. След това те стават подходяща тема за пародийния жанр.

Ода за ИТН. Или елегия за здравия разум.

Въпреки обстоятелствата все пак е редно да се започне с одата за героичния ИТН, който идва на власт с благородната цел да се бори със злия модел на управление на юнаците ортаци от ГЕРБ и ДПС. Три пъти излизат ИТН на тепиха и се мажат обилно със зехтин, за да лъснат медийно. Но вместо да тушират Борисов или Доган, те се хвърлят към партньорите си - ПП, ДБ и т.н. - и започват такива хватки да им прилагат, че ум да ти зайде. Подхвърляне във въздуха на абсурдни кандидатури за министри и други важни постове. Премятане през глава на министър-председателя Петков за Северна Македония. Ключ на ръката на Асен Василев за бюджета. Препъване на ДБ за съдебната реформа и промените в КПКОНПИ...

Но двата най-големи подвига на ИТН дотук бяха разтурването на два парламента, в които можеше да се сформират управляващи мнозинства без ГЕРБ и ДПС. Тези два подвига вероятно сега ще се увенчаят и с трети подобен, за да се убеди окончателно народонаселението, че без ГЕРБ и ДПС във властта не може.

В това отношение Ива Митева поне внесе малко яснота за стратегическото мислене на ИТН: те не искали нови избори сега, а ново правителство в този парламент. Едно ново правителство, да припомним, изисква ново - тоест, друго и различно - парламентарно мнозинство. Алтернатива на сегашното мнозинство в настоящото НС е възможна около ГЕРБ, ДПС и ИТН. С лека помощ от "Възраждане" - и новото мнозинство е готово. Златният пръст на Волен Сидеров би се оказал притежание на новата "патриотична" инкарнация.

Ето за този подвиг на ИТН - ако наистина го извършат - народът дълго време би им пял песни, макар че текстът им ще може да бъде пускан публично само с чести и дълги пиукащи заглушения. Подготовката за този подвиг тече усилено - кандидати за "експертни кабинети" и за "новото мнозинство" сигурно вече има в изобилие.

Та ако трябва да се обобщят подвизите на ИТН във властта, те се състоят в следното: да се изхаби и дискредитира желанието на хората да се разделят с едно корумпирано управление и да се реабилитират неговите патрони от ГЕРБ и ДПС. А защо не тези партии направо да се включат в едно "ново мнозинство".

Ще успее ли планът на Слави Трифонов и компания?

Кирил Петков и неговите съпартийци изразиха надежда, че сред някои от съпартийците на Слави Трифонов здравият разум ще надделее и те ще подкрепят правителство на малцинството. Дали това ще се случи - предстои да видим. Но не е много вероятно 12 или повече депутати да се сетят, че не са били избрани, за да правят мнозинство с ГЕРБ и ДПС.

Други теоретично възможни, но практически трудни за реализация варианти са "проевропейска подкрепа" от страна на ГЕРБ и ДПС за правителството на Петков, за да откара то страната до есента, след което въпросът с изборите да се постави отново. Възраженията срещу този вариант са ясни.

И накрая: като най-абстрактна теоретична възможност може да се постави широко, проевропейско парламентарно мнозинство от ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС, което да застане зад технократично, експертно управление с цел да реши няколко въпроса: военна помощ за Украйна, бюджетна актуализация, Северна Македония, енергийно дистанциране от Русия. И тази опция обаче е малко възможна поради ред причини и калкулации на всяка една от потенциално участващите партии. Основното възражение е, че електоратът на всяка една от тях трудно би преглътнал подобно поведение.

Неизбежни ли са новите избори?

В крайна сметка често се случва водени от лакомия и желание за по-голяма полза уж рационални играчи да стигнат до най-лошия резултат. Новите избори ще са точно такъв резултат. За начало те са непредвидими като развой. Но най-вероятно ще доведат просто до нарастване на откровено популисткия вот, който да направи следващия парламент още по-голям кошмар за съставяне на правителство от сегашния. Да не говорим, че за три месеца страната отново би останала в ръцете на президента Радев, без парламент и без възможности за адекватна реакция в критични ситуации.

Може би такива съображения все пак биха събудили здравия разум в цели групи или поне в единични народни представители в сегашното НС. "Героите" обаче нищо не може да ги уплаши. Те се готвят да ходят на избори като "спасители на Македония", която щяла да бъде "предадена" от правителството "Петков". Разбира се, и със Северна Македония проблемът е съвсем различен. С "героични" действия и изхвърляния а ла ИТН ние се сдобиваме с управление, което "не предава", но в смисъл, че ни приема, ни предава. То не може да управлява, не може даже да артикулира каквато и да е позиция.

А всъщност на България ѝ предстои да получи предложение, чрез което да постигнем всичко, което сега искаме по т.нар. македонски въпрос: обвързващо споразумение за вписване на българите в конституцията на Северна Македония плюс включване на другите ни претенции от договора от 2017 в преговорната рамка на ЕС (тук става дума за говора на омразата, работата на историческата комисия и т.н.). Може да се окаже обаче, че нямаме правителство, което да приеме това предложение. А това би било абсурд на абсурдите.

Заради тези и други подобни нерадостни заключения одата за ИТН и техните действия преминава в елегия - елегия за здравия разум в българската политика.

"Дойче Веле", 09.06.2022
В медиите