Публикации

Всички обяснения за кризата са в скоби. Тя се превръща в природен феномен

Можем единствено да стоим под одеялото и да се страхуваме.Усещането за разпръсната криза усилва готовността да се гласува за крайни алтернативи.
"Видимо джобът ни доминира публичния ни интерес."

Това каза пред БНР социологът Мила Минева, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Тя анализира данните от последното представително социологическо проучване на Изследователски център "Тренд" на прага на предизборната кампания, като акцентира върху тревожността от понижаването на стандарта на живот и "медийната истерия около нарастването на инфлацията и цените".

"Част от публичните говорители през цялото време се опитват да наложат това, че част от тази инфлация е привнесена, че е резултат от това, че сме свързани със света, а не сме остров. Това обаче не успява да пробие. Това се появява като едно не съвсем сигурно обяснение на инфлацията, която се случва. През цялото време повечето говорители се държат така, като че ли кризата е собствено наша и българска", коментира Мила Минева в предаването "Преди всички".

Според Минева е важно да се посочи "отказът да се търси обяснение на икономическата криза, в която очевидно мнозинството от българските граждани мислят, че сме".

"Тоест, всички обяснения са заскобени – действията на предишното правителство, войната в Украйна, каквото и да било, което би могло да бъде обяснителен механизъм, е премахнато от интереса и кризата се превръща в природен феномен. Нещо, което ни се случва, но нито можем да направим нещо, нито можем да противодействаме. Можем единствено да стоим под одеялото и да се страхуваме."

Не съм сигурна дали служебният кабинет не играе в изборите, подчерта социологът.

"Има граждани, които не го схващат като служебен кабинет, а като политически ангажиран кабинет. Служебният кабинет се държи непрекъснато като пиар. Нагнетява усещането за кризисност, без особени доказателства за тази кризисност. Това усещане за една разпръсната криза, в която сме потънали, усилва готовността за гласуване за крайни алтернативи. Това обяснява високия процент и готовността на хората да заявяват, че ще гласуват за крайна алтернатива като "Възраждане."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
В медиите