Публикации

Какво всъщност искат европейците: Разбиване на 5 мита

  

Иван Кръстев, Марк Ленард, Сузи Денисон


  • Изборите за Европейски парламент през 2019 г. ще бъдат коренно различни от приказките от заглавията: те няма да бъдат референдум за миграцията.

  • Ново проучване на ECFR /YouGov разкрива голяма флуидност в настоящите намерения за гласуване: 70 процента от европейците, които са сигурни, че ще гласуват, тепърва ще направят своя избор. Близо 100 милиона избиратели, които все още имат колебания, са свободни за привличане.

  • Голямото разделение не е „отворена Европа“ срещу „затворени национални държави“, а между статуквото и промяната. Рекорден брой хора сега подкрепят ЕС – и дори евроскептичните партии са се препозиционирали.

  • Няма само един единствен въпрос, който да заема съзнанието на избирателите; наистина много от тях са по-притеснени от емиграцията, отколкото от имиграцията, а мнозина са притеснени от: ислямския радикализъм (87 милиона, 22 процента от населението на ЕС с право на глас); възходът на национализма (45 милиона, 11 процента); и икономиката (63 млн., 16%). Малко под 59 милиона подчертават миграцията като една от основните заплахи за Европа: само 15 процента от гласоподавателите в ЕС.

  • Тези констатации хвърлят светлина върху въпросите, които ще решават гласовете на европейците и бойните полета, на които умерената мейнстрийм политика може да ги ангажира. Изключително важно е, че избирателите в момента са готови да се движат в много различни посоки – така че дори събитията в последния момент могат да оформят окончателния състав на Европейския парламент.

Прочетете доклада на ЕСВП (на английски език) тук.

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.