Публикации

Притеснява ме заплахата на „Възраждане“, че ще нахлуят в парламента

"Активизират се много и разнообразни актьори. Съвпадението на интересите им усилва хаоса в страната". За това предупреди социологът Мила Минева.

"Всичко може да очакваме. Надявам се, че президентът няма да бави указа и ще се гласува правителството, за да се върнат институциите към нормалния си ход".

Номинираният за премиер акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната – Демократична България" върна на президента Румен Радев изпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Това, което ме притеснява е заплахата на „Възраждане“, че ще нахлуе в парламента, посочи Минева пред БНР.

"Така обаче ще загубят много от поддръжниците си. Демокрацията е тази форма на управление, която се ползва с най-голямо доверие в България. Надявам се, че няма да се стигне до граждански бунтове и сблъсъци. Виждаме обаче всички опити за дестабилизация. Надявам се, че остана много малко време и те ще се провалят с гръм и трясък"

Тя напомни, че нахлуването в Капитолия не доведе до позитиви за Тръмп.

Вълни от недоволство най-вероятно ще има, прогнозира социологът.

"Добре е да си припомним практиката на стоте дни толеранс. Няма как едни хора да свършат работа, ако ние не им дадем пространство. След това да преценяваме какво са свършили".

Не очаквам обаче тази ченгеджийска история да спре внезапно и рязко, както започна, каза Минева.

"Но това е работа на службите и институциите. Надявам се, че когато има правителство, което създава усещането за устойчивост, това ще се намали".

И все пак Минева отбеляза, че бъдещото правителство успя леко да свали градуса на емоционалната температура.

"Важно е да забравим неудоволствие, отвращение и щастие. Правителството е институцията, която трябва да свърши някаква работа. Дали ни харесва, това е разсъждение от друг порядък. Бюджетът, Планът за възстановяване, Шенген и еврозоната са хоризонти, за които трябва много работа".

Цялото интервю на Ирина Недева с Мила Минева може да чуете в звуковия файл.
В медиите