Публикации

Поквара в София

От години българското правителство обещава на Брюксел и на българските граждани, че ще се бори с организираната престъпност и корупцията. Но изтекла към медиите информация от най-новия доклад на ЕК стига до съвсем друг изцвод. Страната трябва да изчисти администрацията си и да осугири достъпа на отпусканите европейски средства до гражданите на страната, вместо те да бъдат поглъщани от корумпирани държавни служители, свързани с организираната престъпност, се казва в документна.

Мнозина смятат, че ЕС е сбъркал, като миналата година е приел България в общността


Сега докладът допуска възможността, да бъдат замразени значителни парични суми, предвидени за най-бедната страна-членка на ЕС, като доказателство, че Брюксел все още разполага с възможности да наказва София. И ако евроскептицизмът се среща навсякъде в старите страни-членки, то в България и в целия регион имаме съвсем друга картина - хората виждат в ЕС средство за решаване на проблемите на страната. А проблеми ние имаме достатъчно, пише Антоанета Приматарова.
Утре ЕК ще оповести оценката си за България и ще каже, дали ще предприеме санкции. Българското правителство, общественият сектор, правораздавателните органи и съдебната система - всички те са замесени в злоупотреби и са подозирани за връзки с подземния свят. В резултат на това Брюксел може да отнеме акредитациите на две изпълнителни агенции за усвояване на европейските помощи и да спре средства на стойност до 1 млрд. евро.

Наскоро министърът по еворпейските въпроси Гергана Грънчарова призна в интервю, че лявоцентристкото правителство е разделено на два лагера - единият признава за проблемите и корупцията и настоява да продължи борбата срещу тези явления, а други министри пледират за това, правителството да се опълчи на ЕК.

Не е тайна, кой в София е за продължаване на статуквото. Малко неочаквано към този лагер се оказа и президентът Георги Първанов, който заедно с политическите си съюзници омаловажава проблема вместо да се захване с неговото изкореняване. Те обвиняват медиите и опозицията в истерия, наричат ги непатриоти. В същото време нараства делът на българите, които разпознават в корупцията един от основните проблеми на страната - ако миналата есен те са били 25 %, то днес те вече съставляват 41 на сто от българското общество.

Обикновените хора в страната виждат в ЕС свой съюзник, който може да помогне за решаването на проблемите


На практика Брюксел днес играе много по-важна роля за България в това отношение отколкото от преди приемането на страната в ЕС. И българите няма да са особено доволни, ако ЕС продължи да търпи корупцията, лошото управление и злоупотребите с пари на данъкоплатците. И ако правителството в София сега умува, как да реагира на доклада на комисията, то обикновените българи отдавна са преминали на страната на Брюксел, завършва авторската статия на Антоанета Приматарова в дешния брой на "Уолстрийт джърнъл".

„Дойче Веле", 22.07.2008

В медиите