Публикации

Партиите като цедка на обществения интерес

Даниел Смилов,  вестник „Политика"
26.01. – 01.02.2007 г.

В подкрепа на политиката на просветния министър Даниел Вълчев за въвеждане на тестовата система в училищата предлагаме един примерен тест по представителна демокрация. С него би трябвало да могат да се справят всички, преминали (успешно или не толкова) през образователната ни система. Вярно е, че тестовете стимулират даването на отговори дори и на безсмислени въпроси, но затова пък се избягват кошмарите на напоително-разказвателния стил на изказ и мислене, който доминира публичното пространство.

въпрос 1.
Вие сте гласувал на парламентарните избори за лявата по програма партия БСП. След изборите тя формира коалиция с младши партньор дясно-либералната по програма НДСВ. Новото правителство води политика, която не се различава от политиката на предходното дясно-либерално правителство. В тази ситуация Вие сте представен от:


а) БСП, защото тя е водещият партньор в коалицията, а партийните програми нямат никакво значение.
б) БСП, защото се надявате, като симпатизант на партията да получите преференциално отношение от страна на държавната администрация при провеждането на конкурси, търгове, издаване на документи, назначаване на позиции и т.н.
в) НДСВ, защото партията, за която сте гласувал, реализира на практика нейната програма.
г) Не сте представен, защото няма гаранция, че интересите Ви получават защита в представителните органи на властта.

въпрос 2.
Вие сте арестуваният бивш шеф на столичната топлофикация, в чиито банкови сметки и трезори са намерени милиони левове и валута, за наличието на които нямате разумно обяснение. Част от парите са в пликове, адресирани до политик в дясно от центъра. Вие сте широко известен с връзките си с високопоставен министър от управляващата в момента лява БСП: организирали сте му предизборни мероприятия във Вашето дружество, очаквате от него помощ, наричате го с конспиративни имена, като Р.Овч. Същевременно сте бил назначен на поста си и крепен на него от дълга поредица от дясно-центристки общински ръководства – кметове и съвети. В дейността си извън затвора Вие сте бил представител:


а) на гражданите като цяло.
б) на гилдията на професионалистите и независимите експерти, които биват избирани на поста си не заради връзка с партия, а заради експертните си познания.
в) на БСП, заради връзките си с висши политици от нейните среди.
г) на СДС и неговите производни, заради назначението и последващото доверие, което са Ви гласували през всичките тези години.

въпрос 3.
Вие сте гласувал винаги за дясно центристката СДС. Вие сте правил това с убеждението, че по този начин помагате на прехода на страната от комунизъм към либерална демокрация и пазарно стопанство. Към настоящия момент, почти всички от първоначалните лозунги на автентичното СДС са вече реализирани: членство в евроатлантически структури, приватизация, защита на основните човешки права и свободи. От 2001 г. насам СДС се е разцепила на няколко нови партии: по-консервативната ДСБ, по-либералната СДС и няколко сателитни формации. От 2004 г. за „дясното” политическо пространство спорят още либералната НДСВ и ново-сформираната ГЕРБ. И двете организации са построени върху харизмата на своите лидери – съответно цар и генерал. В тази ситуация Вие сте длъжен да гасувате за:


а) директния наследник на СДС, който запазва не само абревиатурата, биографичната идентичност, но и духа на антикомунизма на прехода.
б) по-консервативната ДСБ, която в най-голяма степен се стреми да предложи дясна програма, организирана около въпросите на националните интереси, ценностите на православието и т.н., както и силно лидерство в лицето на своя партиен водач.
в) една от „новите” десни и либерални формации, които изповядват сходни пропазарни икономически идеи, но предлагат нови лица и са отворени към масовия среден избирател.
г) нито една от горните три опции. Може да бъдете представян от всяка една партия, стига тя да не се опитва да ревизира достоянията на прехода, предлага реалистична и компетентна програма и разполага с лидери и организация, на които един разумен човек може да се довери в рамките на четири години.

въпрос 4.
Вие сте представител на страната в Европейския парламент от квотата на НДСВ. За празненствата около присъединяването от София е изпратена впечатляваща изложба на тракийски златни предмети. Част от колекцията е притежание на противоречива личност с анатомически прякор, която обществеността свързва със сенчестата икономика и дори организираната престъпност. Знае се, че такива антики се изкупуват от иманяри, чиято дейност е криминална – обявена е извън закона. Знае се също така, че частни колекции по закон не могат да съществуват в България. В тази ситуация Вие трябва:


а) да изразите гордост от достойното представяне на блясъка на страната. Ако е имало нелегетимно натрупване на средства от „колекционера”, то не се е случило по време на вашето управление. Законодателната база за музейната дейност е така или иначе толкова остаряла, че нарушаването й не представлява проблем.
б) да поемете отговорност за случилото се като осъдите лично и поискате вашата партия да осъди липсата на адекватна законодателна база на колекционерството и археологическата дейност; да поемете ясен ангажимент за промяна, която да разреши натрупаните въпроси.
в) да поемете отговорност за ситуацията, в която личности, чието богатство е със съмнителен произход, представят България пред света, вместо да бъдат обект на сериозно разследване; да направите (Вие и вашата партия) всичко възможно, за да се инициира такова разследване, което да потвърди или отхвърли натрупаните съмнения.
г) да изпълните точка в) плюс да повдигнете въпроса за начина, по който се вземат решенията за организацията на такива мероприятия, начин, който явно не изключва възможността подобни конфузии да се случат отново.

въпрос 5.
Вие решавате въпроса с назначенията на посланици на България. За един от посланиците в държава от Централна Азия съществуват непотвърдени, но натрапчиви съмнения, че е извършил тежко престъпление, докато е изпълнявал длъжността главен прокурор в близкото минало. Вие трябва да направите следното:


а) да изчакате до евентуалното съдебно решение потвърждаващо или отхвърлящо вината на посланика.
б) да го отзовете публично, като го уволните дисциплинарно за нарушаване на служебни задължения и етически правила.
в) да го преместите тихомълком на друга позиция във външно министерство, която няма представителни по отношение на страната функции.
г) да въведете прозрачно правило, че в подобни ситуации държавните представители трябва да се оттеглят временно от представителния пост, до изясняване на ситуацията.

въпрос 6.
Вие решавате дали да допуснете бивши служители на държавна сигурност да бъдат Ваши политически представители. Вашето решение е:


а) да не дискриминирате срещу тях, защото вече е изминало много време от падането на комунизма и така или иначе те са работили за родината.
б) да не допускате само такива, които са работили само на вътрешния идеологически фронт – тези, които принадлежат на т.нар. “Шесто”.
в) да не допускате да Ви представлява никой, свързан с бившите служби по един или друг начин.
г) да не допускате да Ви представляват хора, свързани с бившите служби, с изключение на тези, които не са нанесли вреда на граждани и организации, връзката им е била чисто формална и плод по-скоро на изнудване, отколкото на желание за активно сътрудничество.

въпрос 7.
Вие сте избирател, който трябва да определи българските представители в парламента на най-великите световни личности – живи и вече починали. За целта ще използвате един от следните критерии:


а) личности, нанесли най-много вреда на враговете и/или съседните ни народи.
б) личности с най-голям принос в развлекателната ни популярна култура и физкултура.
в) личности, допринесли най-много за укрепването и подпомагането на българската държавност.
г) личности, с принос към световната култура и цивилизацията, като цяло.

Ако на повечето от четящите им излиза отговор г) и много рядко в), да не си мислят, че става дума за грешка в разпечатката. Все пак представителната демокрация не гарантира, че гласувалите са представени, или пък че управлението на държавата отразява винаги интересите на избирателя, а не тези на икономически лобита, съмнителни капиталисти, хора, вплетени в структурите на един отминал режим, и дори обикновени мошеници и престъпници. Партиите са цедката, която отсява обществения интерес от всички тези вредни наноси. За да функционира тази цедка обаче, гражданите трябва да се грижат за нейната чистота и ефективност, като за целта задават и очакват смислени отговори на редица въпроси. В никакъв случай, те не трябва да считат себе си за „абонирани” за определени партии, а да изискват свежи идеи и адекватни действия. В крайна сметка, целта не е просто да имаме представителна демокрация, а тя да е такава, че да представлява положителен принос към световната политическа култура и цивилизацията, като цяло.

В медиите