Публикации

Колкото по-малко се меси президентът в разговорите за кабинет, толкова по-добре

Мантрата "Радев има абсолютна власт, с която ще се изкуши да злоупотребява" тече по всички информационни канали. Подобно твърдение е невярно.

"Дневник" покани политолози и политически наблюдатели да анализират ситуацията след изборите - ниската активност на избирателите, въпросителните около бъдещото правителство и изпитанията пред външната политика на България. Предлагаме ви отговорите на Ружа Смилова - доктор по политология и главен асистент в Софийския университет "Св. Климент Охридски", програмен директор в Центъра за либерални стратегии.

Победата на Румен Радев на балотажа стана при рекордно ниска избирателна активност. Какво е обяснението Ви и ще бъде ли това силно оръжие в ръцете на опозицията му?

- Няколко обяснения:

1. умора - 4 национални избори - последните два по време на особено силна ковид-19 вълна с много жертви.

2. мнозина не припознаха нито един от двамата кандидата, стигнали до балотаж, като изразяващи техните позиции и ценности.

3. предизвестената победа на Радев демотивира мнозина, които не харесват и двамата, но биха подкрепили Радев стратегически, за да препотвърдят курса на страната към промяна, бяха демотивирани.

4. Ниската избирателна активност сред малцинствата:

- ниска беше в ромските махали - вероятно и заради "дисциплиниращи" мерки срещу купуването на гласове от страна на МВР. Тук е необходимо особено внимание - защото "дисциплинирането" не трябва да става за сметка на политическите и граждански права на членовете на това мнозинство. Държавата следва да влезе в махалите трайно и да гарантира на всички там техните права, а и интегрирането им чрез приобщаващи политики, които не се осъществяват чрез посредничеството на местни феодали.

- ДПС предпочетоха да не пренатягат изборната си машина за битка, която беше с предизвестен, и то негативен за тях, изход. Предпочетоха да играят дългосрочно и да не рискуват въвеждане на нови ограничения за броя на секции в чужбина, например. Не на последно място - решиха, че курс на открита конфронтация с новото управление на страната не е изгоден за тях.

Преизбирането на президента ще повлияе ли на преговорите, които започват за съставяне на правителство? Трябва ли той да играе активна роля, или е по-добре да се отдръпне?

- Играе, като създава благоприятни условия за водене на преговори - курсът на страната към промяна на 12- годишния модел на управление на страната беше категорично препотвърден. Оттук нататък президентът Радев следва да се отдръпне и да ги остави да си свършат работата спокойно, без излишен натиск и бързане.

Струваше ли си три пъти да се явяваме на избори, за да стигнем до този резултат?

- Надявам се уроците да са научени - и партиите гастрольори все по-малко да подмамват лековерни избиратели. Надявам се и партиите да са научили урока си, че при фрагментиран парламент - а оттук-нататък очакваме парламентите като правило да бъдат фрагментирани - политическото високомерие се заплаща скъпо и е най-сигурният път към политическия край.

Как разчетохте заявката на ректора на СУ Анастас Герджиков за оставане в политиката? Има ли политическо бъдеще според Вас?

- Не мисля, че е нужно да се зачитаме особено задълбочено, защото не ми се струва, че това е заявка от страна на проф. Герджиков на сериозни политически намерения. А и не мисля, че във фразата "продължаваме напред" имаше нещо много повече от просто насърчаване на загубилите - да не униват. С това "ние" проф. Герджиков може просто да е искал да каже - за последно - че България продължава напред.

Но така или иначе ми се струва, че този въпрос трябва да бъде зададен на него и на Невяна Митева - която почти не чухме в тази кампания. Това беше според мен една от грешките в кампанията на кандидата, подкрепен от ГЕРБ - трябваше да даде възможност на своята подгласничка да заяви позиции и да бъде припозната като сериозен кандидат-вицепрезидент.

Може ли да се очаква, че Радев ще е принципен и ще налага вето на закони, приети от евентуално мнозинство, доминирано от партията на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев? Това е едно от основните опасения на критиците му - "кабинетът ваш, президентът наш", написа един от тях в профила си преди балотажа.

1. Мантрата "Радев има абсолютна власт, с която ще се изкуши да злоупотребява" тече по всички информационни канали. Подобно твърдение е невярно. Радев няма и в момента - въпреки политическата криза и излъчването на два служебни кабинета - абсолютна власт. А след сформирането на редовен кабинет властта му ще отслабне още повече - защото лостовете му на влияние са конституционно ограничени.

2. Нека подчертая нещо, което за мен е очевидно - но е нужно да се каже ясно и на висок глас: колкото по-малко се меси президентът Радев оттук-нататък в разговорите за кабинет, толкова по-добре за всички.
Аз не мисля, че Радев би искал да бламира формирането на кабинет - за да продължи да управлява, каквито спекулации се чуваха преди изборите - а и все още някои се опитват да прокарват подобни внушения.

Но дори и да допуснем невероятното - че Радев не иска редовен кабинет и прави нужното, за да го осуети сформирането му, не мисля, че би могъл да постигне голям успех в това. "Продължаваме промяната" не са му заложници и не биха рискували политическото си бъдеще, за да провалят формирането на кабинет. Най-малкото защото обещанието да сформират редовен кабинет беше печелившата им карта на тези избори. Останалите 3 партии имат още по-малък интерес от продължаване на политическата криза - от последния кръг на която загубиха значително.

3. А след сформирането на редовен кабинет влиянието на Радев според мен рязко ще спадне.

Все пак по-информираните знаем какво зависи от един президент в нормална политическа ситуация. А и имаме някаква, макар и бегла, представа за това колко е влиянието на конкретния президент в момента.

4. Когато редовен кабинет поеме управлението и когато започне да трупа грешки (защото е ясно, че такива не могат да бъдат избегнати в сложната ситуация в момента) - тогава ще е и времето за излизането му напред. И очаквам тогава той активно да влезе в правомощията си по конституция, включително и да налага вето.

Какво може да се очаква във външнополитически план: след репликата на Радев за Крим, след нотата срещу намесата на Турция в изборите и по отношение на Македония?

- Очаквам със сформирането на редовен кабинет да има по-малко изказвания на Радев по външнополитически теми.

Темата за започването на разговори за присъединяване на Северна Македония е с потенциал да проточи разговорите за сформиране на кабинет, но не мисля, че накрая ще се окаже препъни-камък. Очаквам "Продължаваме промяната" да заемат прагматична позиция, ориентирана към бъдещето на региона. Те, например, вероятно ще се съгласят, че безусловното даване на зелена светлина на преговорите не е в национален интерес и така ще приемат една от червените линии на Нинова.

Но очаквам конкретните условия, които поставят - най-вече засилване на икономически контакти - да са такива, че да направят стартирането на подобни преговори възможно.

Какво поведение очаквате от ГЕРБ и ДПС?

- ДПС са дългосрочни играчи и ще поемат курс на мълчалива не-конфронтация, може би дори сътрудничество по някои теми. Не очаквам открита критика и постоянна конфронтация от тяхна страна с евентуално управление, водено от "Продължаваме промяната".

Бъдещето на ГЕРБ - може би дори оцеляването им, обаче, изисква от тях да са постоянно на фронтовата линия: да трупат актив от всяка грешка на управлението, заявило се за алтернатива на техния управленски модел.

Определящо за поведението им ще бъда и политическата - а може би и юридическа - съдба на лидера на ГЕРБ. Възможно е да се опитат да изтъргуват подкрепа за реформи - дори в конфликтната тема съдебна реформа - за гаранции срещу наказателно преследване на назначени от тях държавни служители и дори политически лица...


„Дневник", 22.11.2021
В медиите