Публикации

За Путин да изгуби Украйна е като ампутация


За Путин да изгуби Украйна "е като ампутация". "Той гледа на Украйна и Беларус като части от руска цивилизация и културно пространство. За него украинската държава е тотално изкуствена и украинският национализъм не е автентичен."

Това казва Иван Кръстев за „Ню Йорк таймс" в статия, опитваща се да опише мотивите и контекста на ескалацията на напрежение в района.

"Путин знае, че след 10 години младото поколение в Украйна изобщо няма да говори руски и няма да се идентифицира с руската култура", допълва ръководителят на Центъра за либерални стратегии в София.

Причината да засили заплахите си срещу Украйна - които аз наричам "Ожени се за мен или ще те убия" - е, че той знае, че при президента Владимир Зеленски укранизацията се ускори и руският език е изтласкван от училищата, а руската телевизия - от ефира, пише авторът Томас Фридман.

Може би той си мисли, че трябва да действа сега, преди украинската армия да е станала по-голяма, по-добре обучена и въоръжена, както и докато Европа и Америка са в бъркотия заради пандемията и нямат настроение да воюват.

И има и съвсем ясни геополитически мотиви. Като предизвиква криза около Украйна, "Путин кани Запада на погребението на реда, установил се след Студената война", казва Кръстев.

„Дневник", 19.01.2022
В медиите