Публикации

Пеевски говореше през устата на Борисов и екипа на ГЕРБ

Решението да се отиде на избори е на ГЕРБ, това е безспорно.

Това каза пред БНР политологът и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Даниел Смилов, програмен директор на Центъра за либерални стратегии.

По думите му отиваме на избори, защото ГЕРБ смята, че ще има по-добри резултати и ще бъде в по-добра преговорна позиция, много често такива прогнози са се оказвали грешни.

"Две версии имам - едната е, че още от начало ГЕРБ са се целили в избори, но са изчаквали удобната дата, за да се 2 в 1 или евентуално парламентарните да са след европейските, а другата е, че ГЕРБ са се колебаели прекалено дълго дали да управляват още с ПП-ДБ, или да отиват на избори", коментира той.

Според него по-добрият вариант ще е предсрочните парламентарни избори да са 2 в 1 с европейските на 9 юни.

ГЕРБ и ДПС не горят от желание да се захванат с промени в законите за съдебната власт и със съответните назначения, посочи доц. Смилов и уточни, че при липса на споразумение и правителство тези реформи се отлагат.

"ДПС и ГЕРБ действат плътно заедно. Делян Пеевски говореше през устата на Бойко Борисов и екипа на ГЕРБ, дори когато сам не се изказваше. Тази симбиоза е много силна. ... ГЕРБ защитаваше добре интересите и на ДПС във всичко, което се случваше. Не се сещам в последните 9 месеца да е имало тема, по която позициите на тези две партии са се разминавали", коментира още политологът.

Той не изключва възможността от влизане в спирала от предсрочни избори.

"Целият театър, който се разигра, няма да бъде от полза на евроатлантическите партии. Ще има известна ерозия. Това ще даде възможност на партиите като "Възраждане" силно да мобилизират електоратите си. Не очаквам обаче чак толкова голямо разместване, че да не може да се създаде ново проевропейски и проатлантическо правителство. ... Струва ми се, че след това, което се случи, ПП-ДБ трудно ще влязат отново във взаимодействие с ГЕРБ".

Интервюто на Людмила Железова с Даниел Смилов в предаването "Нещо повече" можете да чуете тук.