Публикации

МОН много ясно описа дилемата - от нас зависи дали децата ще учат присъствено


Интервю на Ирина Недева с доц. Мила Минева

Пандемията извади на показ болезнено видимо, че не вярваме на никого и нищо


Имаме нужда от анализи, които да ни показват общото, а не само изключенията


Тази седмица предстои най-малките ученици да се върнат в класните стаи при условията, определени от Министерствата на образованието и здравеопазването.

Децата ще бъдат тествани с щадящи тестове два пъти седмично в училищата, както от учителите, така и от помощния персонал. Още през почивните дни министърът на образованието призова родителите, които имат възможност и желание, също да помогнат в този процес. До 7 ноември родителите трябваше да изпратят и декларации до класните ръководители на децата относно съгласието или несъгласието си децата им да бъдат тествани.


"Приятно ме изненада МОН, че даде възможност да се реши по-свободно как да се извършва тестването, като описа и много ясно дилемата пред която стоим - или правим всичко възможно децата да тръгнат присъствено на училище или остават да учат дистанционно", коментира пред БНР доц. Мила Минева, социолог от Софийския университет.

Минева каза, че не е изненадана от реакцията на съпротива на родители, които като шумна група настояват само за права и искат едновременно всичко.

"Много ми е интересно какъв процент са тези шумни групи и дали те не са отделни, малки, но добре организирани съпротиви. Надявам се медиите да ни осветлят за тези проценти", посочи още в "Хоризонт до обед" доц.Минева.

"Ако ние искаме да живеем в общество, а не в джунгла, трябва да приемем, че трябва да помагаме на всички - като тук имам предвид и децата със СОП.

А пандемията извади на показ това, че нямаме доверие - нито в институциите, нито между нас си. Ние имаме доверие само в най-близкия си семеен кръг. Дори в братовчедите си не вярваме. Това е специфично за българското общество, за разлика от другите европейски.


От друга страна са медиите у нас - за тях нормата не е новина. Затова имаме нужда от анализи, които да ни показват структурите, а не само изключенията. Иваче сме напълно загубени, като в Шекспирова пиеса...", заяви още социологът.

В Средното училище „Петко Рачев Славейков“ в Добрич над 50% от учителите са ваксинирани, голяма част от останалите са го преболедували, а в класа на началния учител Светлана Колева няма нито един родител, който да не е съгласен детето да се върне в класната стая и да бъде тествано.
Според Колева децата трябва да се върнат в клас и тя за щастие среща разбиране и от страна на родителите. 100 от тях са за тестването и ще помагат в този процес, каза тя пред БНР.

Директорите на училища от Варненска област по график от 9 часа тази сутрин получават бързите антигенни тестове за учениците от първи до четвърти клас, чиито родители са съгласни те да бъдат тествани. Над 55 процента от родители са зали съгласие за тестване. Днес ще има обучения за тестването, ще се разчита и на доброволци.

Повечето от учебните заведения във Варна и региона започват присъственото обучение с тестване от утре. Получените досега тестове ще стигнат приблизително за две седмици, но доставките ще бъдат редовни ,увериха от Регионалното управление по образование.Как обаче ще се прави тестването на децата със специални образователни потребности. Те трябва да бъдат тествани от родителите си, защото трудно ще дадат на учители или чужди лица, посочи пред БНР Силвена Христова, майка на дете със синдорм на Даун.


Още по темата в звуковите файлове.
В медиите