Публикации

Потенциалните опасни развития са много


Действията на "Има такъв народ" са с отчетлив ефект - да се изчерпи антикорупционният заряд срещу модела на управлението на Борисов


Не мога да кажа, че това действие беше неочаквано. Имаше два варианта за това кога "Има такъв народ" можеха да направят това, което направиха. Единият беше наесен. Като че ли вероятността този вариант да се случи беше оценявана по-високо. Новсе пак "Има такъв народ" са партия, която разтури два парламента през миналата година, така че никога не можеше да се изключва такъв тип развой.


Причините за това поведение сигурно са многобройни, но това, което на мен ми прави впечатление, е, че ефектът е един и същ. И е последователен. Този ефект е да се изразходи, да се изчерпи антикорупционният заряд срещу модела на управлението на Борисов. В три поредни парламента те се държат по такъв начин, че да направят антикорупционната борба да изглежда почти абсурдна. Включително като блокират инициативи, отлагат гласувания и пр. Не мога да спекулирам дали това е съзнателно търсен ефект, или просто е страничен ефект от техните действия, но това е, което на практика са постигнали. Опасявам се, че този последен епизод от атаки, които направиха, също има такъв ефект. Ако проследим общото поведение на "Има такъв народ", тази мотивация излезе като водеща.


При някакви условия виждам вариант за управление на малцинството. Малко вероятен е, но все пак го има. С някаква степен на вероятност остават другите два варианта Единият е предсрочни избори, като тук може да се играе с тайминга. Предполагам, че би било взето разумното решение избори да се организират през септември. Другият вариант е някакво преформатиране на мнозинства в Народното събрание - да се търси нов кабинет, който да стъпи и на по-широко проевропейско мнозинство. Разбира се, то може да се сформира единствено на базата на изоставяне на всякакви антикорупционно претенции.


Може да се мислят някакви такива варианти, но за мен те също са много сложни. Потенциалните опасни развития за страната са много. Може да влезем в един период без актуализиран бюджет и без финансова подготовка на страната. Това е една трудност, която все пак трябва по някакъв начин да се избегне. Оттам нататък следва по-голямата трудност с липсата на ясна политика в една много сложна международна ситуация. България най-малкото е, меко казано, колеблива по отношение на ключови въпроси като Украйна и Северна Македония.


"Капитал", 09.06.2022

 снимка © Надежда Чипева
В медиите