Публикации

Грешните сметки, които свалиха правителството на Петков

И на децата стана ясно, че нито правителството "Петков" е "предало Македония", нито България е в икономически колапс. Кривите сметки, че ИТН ще успее да се скрие зад рева по тези теми, не излязоха.


Правителството "Петков" падна, защото мнозина си бяха направили грешни тясно-партийни сметки. Грешните сметки са нещо нормално в политиката - в нея все пак става дума за вземане на решения при наличието на непълна и ненадеждна информация. Също така често пъти се случва политици да приемат желаното за действително. Или пък да се подведат от инерцията на институциите и структурите, в които работят. Комбинацията от тези фактори и случайността води до "непредвидени последици", които характеризират действията и на по принцип рационални субекти. А да не говорим за останалите.

Сметка 1: Подкрепата за "Промяната" пада и тенденцията вече е необратима

Проучванията на общественото мнение от април месец насам показваха траен спад на подкрепата за ПП и възраждане на доверието в ГЕРБ. Наред с това индикациите бяха за сериозен възход на путиниските партии, както и за много сериозно разместване на силите в един бъдещ парламент. ГЕРБ и ДПС си направиха сметката, че това разместване би било изключително в тяхна полза и решиха да задействат "проксито" си в управляващата коалиция - ИТН.

Това "прокси" обслужи ГЕРБ и ДПС в три последователни парламента, като предотврати създаването на управление без тях. Какви са били причините за това поведение, както и какъв е механизмът на задействането на ИТН не е съвсем ясно, но сега е абсурдно точно те да се оплакват, че им "купували" депутати. Въпросът е какво - освен откровена глупост, пари или облаги - може да накара една партия да влиза в парламента със задачата да изкара ГЕРБ и ДПС от властта, а на практика да прави точно обратното.

Сметката за краха на ПП обаче се оказа грешна. Последното проучване на "Алфа рисърч" показва, че силите на ПП и ГЕРБ са изравнени, а заедно ПП и ДБ имат сходен резултат с ГЕРБ и ДПС. Нещо повече, свалянето на правителството определено е мобилизирало електората на ПП и ДБ, което подсказва, че в една кампания те могат да постигнат и по-добър резултат. Т.е. очакванията за смяна на политическото водачество се оказват преувеличени.

Сметка 2: ИТН ще успее да прикрие предателството на електората си с рев за "Македония" и икономическа катастрофа

И на децата стана ясно, че нито правителството "Петков" е "предало Македония", нито България е в икономически колапс. Напротив, по отношение на РСМ, най-вече заради политиката на Петков и екипа му, България получи добро предложение от френското председателство за излизане от импаса със съседите. А държавният бюджет се оказа отново на по-голям излишък от очакваното, докато публичният дълг намалява спрямо миналата година. Износът и промишлената продукция регистрираха солиден, даже рекорден ръст. Дори цените започнаха по лятному да се успокояват. Тези прости факти, наред с естетически отвратителното поведение на лидерите на ИТН, свали подкрепата за тази формация под бариерата.

Сметка 3: След падането на правителството всякакви коалиции ще са възможни

Лидерите на ИТН, а донякъде и ГЕРБ и ДПС, сигурно са смятали, че след свалянето на правителството ще се отворят възможности за всякакви коалиции и мнозинства, включително между ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане". И наистина такова негативно мнозинство се създаде в НС, но бързо стана ясно, че от него нищо позитивно като управление не може да излезе. Слави Трифонов може да се е надявал да реализира трети мандат с премиер от типа на Николай Василев, но един подобен план към момента изглежда фантазмен. Първо, групата на ИТН се разпадна и все още не се знае кой ще остане в нея. Второ, ДПС и ГЕРБ биха понесли тежки репутационни пасиви от подобна коалиция. Трето, тя би била официалният край на "Възраждане".

Сметка 4: След падането на правителството ГЕРБ и ДПС ще излязат от изолация

Анализаторите от "Алфа рисърч" заявяват, че ГЕРБ започвали да излизат от изолация. Но този извод не е подкрепен с достатъчно аргументи. Поне в този парламент ПП, ДБ и БСП отказват да преговарят с ГЕРБ. Самите ГЕРБ смятат за ненужно да опитват да съставят правителство, което е един от белезите на изолацията. А сформирането на правителство с трети мандат по принцип изглежда малко реалистично. Така че целият въпрос е дали ГЕРБ и ДПС ще бъдат в предизборна и следизборна изолация и в следващото НС. Поне засега изборът им на партньори ще е отново ограничен до ПП и ДБ от една страна, и путинофилски партии от друга - "Български възход" и "Възраждане". Извън тези опции, които не са много полезни за излизането им от изолация, остава БСП. Така че изобщо не е ясно, с какво следващото НС ще е по-добро за ГЕРБ и ДПС от това.

Единственият аргумент в полза на излизане от изолацията е, че в следващото НС може да се окаже невъзможно да се състави правителство без ПП, но и без ГЕРБ. Ако на мястото на ИТН влезе "Български възход" и "Възраждане" има по-голямо представителство от сега, управление без ГЕРБ може да се окаже математически невъзможно - ПП, БСП, ДБ няма как да разчитат на "Възраждане" или "Български възход". В един такъв кошмарен парламент обаче какво би станало е съвсем неясно: вероятно би се стигнало до още едни избори.

Излиза, че най-добрият вариант за ГЕРБ е пат и блокаж в следващия парламент, което не е много атрактивен сценарий за никого.

Сметка 5: След падането на кабинета "Петков" корупцията ще остане на заден план

Тази сметка на ГЕРБ и ДПС е особено погрешна: новата предизборна кампания ще отвори отново темите за скандалите и корупцията, които останаха нерешени най-вече заради наказателно-правния чадър върху бившите управляващи. И наистина е поразително, че прокуратурата започна да рови около Лена Бориславова, докато все още не може да преведе материалите от Испания за къщата в Барселона. Да не говорим за това, че продължава да работи сериозно по версията, че данъчна далавера за 500 милиона лева е била реализирана в България, без да бъде забелязана от премиера Борисов и министъра му на финансите.

Натрупаха се и още далавери - като КПП "Капитан Андреево" например - където отново щетата за държавата се измерва в стотици милиони левове. А и цялата теза, че най-добрият начин да се строят магистрали е като се дават пари на фирми авансово и без държавна поръчка е просто бисер в антикорупционната политика, който заслужава приза "Златна малина".

Тези реални проблеми не могат да бъдат сравнявани с някаква измислена "корупция" на Лена Бориславова или онова митично "откраднато" левче на Делян Добрев от цената на бензина, което всеки първокурсник, стигнал до графиката с търсенето и предлагането по икономика, може да му обясни откъде идва.

Сметка 6: Ще дойде ново правителство, което ще върне газа от "Газпром" (и руските дипломати)

Тази сметка е крива по две причини. Първо, самият "Газпром" вероятно ще спре газа за цяла Европа и ние ще се окажем сред редките глупаци, свалили си правителството в името на руския газ, без дори да могат да го получават. Второ, стана ясно, че България може да се справя и без сервилност и раболепнечене спрямо Русия.

Всеки, който се опитва в настоящата ситуация да връща руския газ или пък руските дипломати в България, ще загуби много като обществена подкрепа, а може и да бъде свален с протести.

***

Описаните като цяло криви сметки изправят страната пред трудна ситуация - вероятни скорошни предсрочни избори, независимо от това дали ПП успеят или не в съставянето на правителство. Тясно-партийните съображения няма как да доведат до особено стабилно управление. Едно такова управление би трябвало да стъпи на поне няколко принципа:
  • висока антикорупционна нетолерантност и отстраняване на фигури с репутационен негативен багаж;
  • ясни евроатлантически позиции, особено с оглед на войната в Украйна;
  • стратегическа и ресурсна независимост от Русия;
  • отговорна фискална политика с цел приемането на България в еврозоната;
  • модернизация на страната чрез европейско финансиране и удачна икономическа политика.

Отклоняването от някой от тези ориентири не може да бъде компенсирано с тясно-партийни сметки, защото те често се оказват криви.

"Дойче Веле", 7.7.2022 г.

В медиите