Публикации

Тревожно е, че продължава ерозията в защитата на човешките права у нас

Ружа Смилова: Тревожно е, че продължава ерозията в защитата на човешките права у нас
„Има няколко тревожни сигнала за България и това е продължаващата ерозия на защита на човешките права у нас“. Това каза пред БНР Ружа Смилова, преподавател в катедра „Политология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, във връзка с Доклада за правата на човека 2020 на Държавния департамент на Съединените щати.
„България има специфични проблеми, които системно отказва да адресира - това са проблемите с корупцията и недостатъчните мерки, няма достатъчно осъдени, изрично е подчертано това за България. Специално внимание е отделено на свободата на изразяване в медиите и наличието на цензура в някои от тях. Споменато е името на Делян Пеевски по този повод. Трета тема е тази за недостатъчните мерки, които страната поема срещу дискриминацията срещу малцинствата“, допълни Смилова в предаването „Преди всички“.

По думите ѝ в Доклада е посочено още, че правителството не обръща достатъчно внимание на критиките за справянето със системните проблем, особено към критиките на неправителствените и на правозащитните организации.

„И от страна на управляващите няма желание за взаимодействие с тези организации. Те се посочват като не пробългарски организации, които не бива да се вземат с достатъчна сериозност от българското общество. Като че ли неправителственият сектор е пренебрегван последните години“.

Интервюто с Ружа Смилова можете да чуете в тук.
В медиите