Публикации

Коалицията невъзможна

Снимка: parliament.bg
За пореден път през последните три години се озоваваме в ситуация на следизборна неизвестност. Повече от две седмици след като избрахме 50-ия парламент, перспективите за правителство са, меко казано, неясни. При рекордно ниска избирателна активност излъчихме поредния силно фрагментиран парламент, който много трудно ще формира управленско мнозинството въпреки (или точно поради) водещата роля на ГЕРБ в 50-ото Народно събрание. Парламентарно представените политически сили вече направиха своите заявки за това какво управление искат и кого биха подкрепили, което ни позволява да очертаем възможните комбинации, които имат потенциала да доведат до сформиране на редовен кабинет.

Президентът Румен Радев започна консултациите с парламентарните групи, след което следва и процедурата по връчване на мандати за съставяне на правителство. Първият мандат ще отиде при ГЕРБ като партията, спечелила изборите.
Възможностите с първия мандат

Перспективите не изглеждат обнадеждаващи. Бойко Борисов за пореден път в последните три години демонстрира неспособност да формира управленско мнозинство около себе си. На този етап единствено ДПС заявява готовност за съвместно управление с ГЕРБ. Въпреки доста шумно огласените уверения, че Борисов и Делян Пеевски са "изпрани", изглежда, лидерите на ГЕРБ и ДПС още "понамирисват" и никой не изгаря от желание да повери България в зацапаните им ръце.

Борисов, изглежда, също не го иска. Лидерът на ГЕРБ многократно заяви, че не може да управлява само с ДПС. Затова и афишира желание за кабинет на малцинството. На този етап изглежда, че единственият начин кабинет да мине с първия мандат е той да бъде подкрепен от ГЕРБ, ДПС и отцепници от "Величие". Борисов може би се надява, че кабинет на малцинството може да му позволи отдалечаване от Пеевски и търсене на алтернативни мнозинства, но изолацията му е видима и кабинетът на малцинството ще зависи в най-голяма степен от подкрепата на ДПС.

Възможностите с втория мандат

Ако първият мандат не бъде реализиран, президентът ще трябва да връчи втори мандат за съставяне на правителство на ДПС, тъй като формацията на Чакъров и Пеевски спечели второто място на изборите. Никой не обсъжда втория мандат като реална възможност за съставяне на правителство и действително надали надеждите на политиците са фокусирани върху мандата на Пеевски.

Вторият мандат обаче може да покаже, че ДПС има потенциала да събере около себе си по-широка парламентарна подкрепа, отколкото ГЕРБ към момента са способни да мобилизират. Позицията на БСП е да не подкрепи мандат на ГЕРБ, "Има такъв народ" (ИТН) фокусират атаките си основно към "Продължаваме промяната" - "Демократична България". Много е вероятно вторият мандат да се окаже прелюдия към успешен трети мандат.

Ако и този мандат не бъде изпълнен, Радев има дискрецията да прецени на кого да връчи третия мандат. До момента мандата са пожелали от ИТН, "Възраждане" и "Величие".

Възможностите с третия мандат

Към момента, ако изобщо 50-ият парламент успее да създаде правителство, най-вероятно е това да се случи с третия мандат. Затова ще е изключително важно на кого ще го връчи Радев. С действията си президентът може да създаде условия за формиране на правителство, но и да убие и последните надежди за създаване на редовна власт.

Президентът има пет възможности:

1) Мандат при "Продължаваме промяната" - "Демократична България"

Подобно решение би било изненадващо. Президентът влезе в поредица от много остри конфликти с формацията по най-различен набор от теми. Промените в Конституцията, инициирани от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" ограничиха правомощията на държавния глава и отдалечиха напълно президента и формацията.

От "Продължаваме промяната" - "Демократична България" не са декларирали желание за получаване на трети мандат, а и отчетоха сериозен отлив на избиратели. Ако случайно той стигне до тях, това би било ясен знак, че Радев се опитва да предизвика избори.

2) Мандат при "Възраждане"

За разлика от "Продължаваме промяната" - "Демократична България", "Възраждане" заявиха, че искат третия мандат, и представиха своята визия за бъдещо мнозинство. Костадин Костадинов заяви, че "Възраждане" ще се стреми да изолира ГЕРБ и ДПС и да излъчи кабинет с подкрепата на всички останали парламентарно представени партии. Подобно мнозинство е математически възможно, но много трудно въобразимо в реалността.

Основният проблем са драматичните различия между формацията на Костадинов и "Продължаваме промяната" - "Демократична България", от които ще бъде търсена подкрепа. При едно такова развитие "Продължаваме промяната" - "Демократична България" ще бъде обвинявана, че подкрепя статуквото, след като отказва да влезе в управление, което да му бъде алтернатива. Сценарий, който вероятно звучи изгодно за водещите политически актьори, които са насочили своите усилия към срив на "Продължаваме промяната" - "Демократична България". Все пак мандат при "Възраждане" към момента е екзотика, въпреки че Костадинов добре изигра картите си и очерта на избирателите картина, сходна с тази от 2020 г., която има потенциала да мобилизира електорална подкрепа.

3) Мандат при БСП

Беше се превърнало в обичай за Радев, когато се стигне до трети мандат, той да отиде при БСП. В сегашната ситуация има логика мандатът отново да се озове на "Позитано" 20. Подобно действие от страна на Радев би могло да се разглежда като жест на одобрение за промените, които се случват в БСП и отдръпването на Нинова. Още повече че левицата заяви, че ще работи за експертен кабинет.

Има шанс подобен мандат да бъде реализиран и изолирани да останат ГЕРБ и "Продължаваме промяната" - "Демократична България". Шансът обаче не изглежда висок и в рамките на втория мандат ще се види дали се мисли в тази насока и има ли потенциал за успех.

4) Мандат при "Има такъв народ"

Преди разпускането на предходния парламент Радев връчи третия мандат именно на ИТН. Изглежда най-вероятно този избор да се повтори. ИТН многократно заявиха, че искат мандата, за да излъчат експертен кабинет, и оставят впечатлението, че ще се събере подкрепа за подобно действие от тяхна страна. Създаването на очаквания действа като вид натиск върху президента да даде мандата именно на формацията на Слави Трифонов. Отношенията между президента и ИТН изглеждат доста топли, позициите им съвпадат подозрително често. Мандат при ИТН би гарантирал влияние и на Радев в евентуалното правителство.

Към днешна дата действително ИТН изглежда като формацията с най-големи шансове за създаване на кабинет. Подкрепа от ДПС се очаква, а всички останали формации без "Продължаваме промяната" - "Демократична България" също биха могли да го подкрепят. Подобно развитие би представлявало огромен проблем за Борисов, който ще е изправен пред дилемата дали отново да подкрепи кабинет без никакво участие на ГЕРБ, или да бъде виновен за отиването на избори.

5) Мандат при "Величие"

Подобен ход на Радев не би стоял сериозно, но би могъл да се защити с аргументите, че всички останали партии са имали шанс да управляват и не са успели, че "Величие" отчитат електорален ръст и поради тази причина именно те заслужават мандат и т.н.

Радев надали ще се осмели на подобни действия, за да не бъде обвинен, че "Величие" е президентски проект. На Марков ще му се наложи той да дава подкрепа на други формации, вместо да търси такава като мандатоносител.

Кабинет или избори

Вариантите за кабинет в това Народно събрание са трудно постижими и не изглеждат особено привлекателно. Коалицията отново е станала неудобна дума и всеки разказ за управление избягва употребата на тази мръсна дума. Но това не освобождава партиите от отговорността да произведат власт, която е способна да взема решения. Създава се впечатлението, че никой не иска да управлява, и това е напълно обяснимо, докато политическата ни система е заложник на Борисов и Пеевски.

"Има такъв народ" се оказва основният актьор, от когото ще зависи дали ще се стигне до редовна власт. Формацията на Трифонов обаче е разваляла не един парламент и има повече опит с изпращането на избирателите до урните, отколкото в решаването на проблемите им.

Ако третият мандат стигне до ИТН, пред Тошко Йорданов и компания ще се отвори пространство за маневриране и те биха могли да съставят мнозинство, което да изолира ГЕРБ и "Продължаваме промяната" - "Демократична България", или да получат и подкрепата на Борисов. Дори да се стигне до управление, то няма да почива на ясно коалиционно споразумение и най-вероятно ще получим експертен кабинет, който ще бъде в плен на плаващи мнозинства. Алтернативата винаги са избори, а Радев загрява на тъч линията.
В медиите