Публикации

Кратък речник на съдебната реформа


Амнезия – Състояние, в което си забравил защо си се захванал със съдебната реформа изобщо. А именно заради проблема с безконтролността на прокуратурата и нейната честа и неправомерна политизация, както и заради наличието на „гнили ябълки“ в съда.

Бойко Борисов – Български политик, вероятно страдащ от амнезия. Симптомите се изразяват в непремерени хвалебствия за Главния прокурор и неоправдани нападки срещу хората, заради чиито усилия в тази област все пак нещо започна да се случва.

Време – Изтича на 9-и декември, когато ще се гласуват конституционните поправки.

Гнила ябълка – Плод на дългогодишната доминация на определени политически сили в службите и ВСС. Според самите гнили ябълки – тези сили са основно ДПС.

Делян – „10“ от тефтерчето, в което (докато се проучваше от прокуратурата) някой подправи ДП на „10“, а после беше откраднато, тъкмо когато вещо лице се облекчаваше в храстите.

Европейска комисия – Наднационален орган, заради който тези, които не искат съдебна реформа, и тези, които страдат от амнезия, извършват действия, създаващи впечатление за съдебна реформа.

Жрица на правосъдието – Като „жрица на любовта“, но в съдебната система.

Зомби – Професори, интелектуалци и други бивши ДС агенти, извадени от фризера, за да говорят срещу съдебната реформа и министъра на правосъдието.

Истина – Нещо, което обикновено или не присъства в обвинението, или пък след това не може да бъде доказано в съда при обществено значими наказателни дела.

Йерархична и централизирана – Всяка диктатура и българската прокуратура.

Комисия по етика – Много комисия, малко етика.

Лютви Местан – Лидер на партия, който използва съдебната реформа, за да стане част от управляващото мнозинство, като изхвърли реформаторите от него.

Магистрат – Носител на власт, облечен в изключителна формална независимост, който понякога се отказва от нея заради едно или друго изкушение.

Независимост – Главният прокурор да е отговорен само пред себе си.

Опраскване – Праворазправа с цел праворазпорване.

Прокурорска квота – Квота, по-голяма от всяка друга.

Радан Кънев – Лидер, който дразни Бойко Борисов, като твърди, че без Христо Иванов съдебна реформа няма да се случи, защото е прав в това си твърдение.

Свраки – каки – Обръщение към огромната част от феминизираната съдийска професия.

Тайно гласуване – Практика, която прави проблемите във ВСС явни.

Уважение към закона – Понятие, част от идеала за правовата държава, което все още не е намерило точната си дефиниция в български условия.

Фризьорски салон – Форум, на който се обсъждат действията на премиера по повод текущи скандали в съдебната система.

Христо Иванов – Политик, страдащ от неспособност за амнезия, което нарушава комуникацията му с противниците на съдебната реформа.

Цацаров – Магистрат, който чудесно си върши работата.

Ченалова – И тя, но до един момент, в който френският посланик я разкри.

Шансове – все по-малки.

Щатен конституционалист – Човек, преминал от друг щат към коментиране на конституционализма в медиите по повод на конституционната поправка.

Ъгъла – Място в съдебната система, в което най-вероятно ще откриете читави магистрати, а не гнили ябълки.

Юстиция – дума, за която нямаме директен превод, защото „справедливост“ на български означава нещо друго.

Янева – Изключително приказлив магистрат, който като цяло си е вършил работата.

Бонус към речника:

Яне Янев– Съветник на премиера по въпросите на корупцията.


„Портал за култура, изкуство и общество", 05.12.2015
В медиите