Публикации

"Евровизия": Журитата са много по-консервативни от зрителите

0 точки даде българското национално жури, определено от БНТ за "Евровизия", срещу максималните 12 от българските зрители за изпълнението на украинската група, спечелила тазгодишното издание на песенния конкурс.

Такова радикално разминаване има не само в гласуването в България, а още в 9 страни, отбеляза в предаването "Хоризонт до обед" гл. ас. Мила Минева, преподавател по социология в Софийския университет.

Според Минева става дума за различни критерии, като националното жури оценява естетически качествата на едно или друго изпълнение, но в конкурс за популярна песен е "смешно и абсурдно" да се прилагат подобни естетически критерии.

"Затова зрителите реагират значително по-адекватно. Те разпознават този конкурс като начин да кажат какво харесваме, с какво се идентифицираме, кои са нашите ценности. Затова не е изненадващо това, че зрителите казаха – нашата ценност е солидарност с Украйна."

"Ставаме свидетели на изключително съвпадение между интересен културен продукт и израз на солидарност. Нека да не подценяваме украинската песен", заяви Мила Минева.

Социологът определи журитата като много по-консервативни от зрителите.

"Виждам в момента съвпадение между част от националното жури и част от тези артисти, които искат не 50% от музиката по БНР да бъде българска, а 100%. Това ми се струва проблематично – тази нагласа към консервиране на един егоистичен ред, който не допуска навлизането на нови играчи на терена."

Разполагайки темата на фона на войната в Украйна, Мила Минева коментира, че много от политическите анализатори и някои от политическите лица "през цялото време отбраняват нашия егоистичен интерес, те го наричат национален".

"Евровизия" е показала "мобилизацията, която може да променя", смята Минева, която била засрамена от гласуването на българското национално жури.

Тя е на мнение, че политиците ни трябва да следват мобилизацията на определени национални групи.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
В медиите