Публикации

Не е немислимо да видим постоянно управление от служебни кабинети


С конфронтационния си избор на министри президентът само засилва напрежението в страната


Интервю на Ирина Недева с доц. Ружа Смилова

Късметът на Радев е голям, ако това е желанието на Радев – да излъчва кабинети. Излъчването, назначаването на служебен кабинет е най-голямото правомощие на президента, което е отговор и на най-голямата легитимност, с която президентите по нашата Конституция биват избирани пряко от народа. Служебният кабинет е подобаващото правомощие на високо легитимния избор на президентите и Радев се възползва максимално.

Дали ще има преориентация на страната зависи колко дълъг е хоризонтът на служебно управление от страна на Радев. Това зависи най-вече от това колко шарен ще е парламентът и колко способен ще бъде да излъчи редовно правителство. Хоризонтът на настоящия служебен кабинет може да се окаже дълъг и тогава ще се отворят възможности за евентуални промени, макар аз да не вярвам това да бъде постигнато в дългосрочен план през управление на служебен кабинет. Все пак без парламент такава преориентация на страната не е възможна.

Ружа Смилова е скептична, че в бъдещия парламент може да има мнозинство за смяна на геополитическата и геостратегическата ориентация на страната.

Изборът на Радев по-скоро сочи желание за ескалиране на напрежението по посока Корнелия Нинова и БСП, отколкото нещо друго. Може би наистина цели повдигането на шансовете на Крум Зарков да се пребори за лидерското място в БСП, което в момента изглежда малко вероятно, но може би е залагане на по-дългосрочен ход, който да смени пластовете в БСП.

Преподавателят изрази опасения, че с подобни конфронтационни избори на министри президентът само засилва напрежението в страната, което по думите ѝ противоречи на основния мандат, с който се излъчва служебният кабинет - успокояване на политическата обстановка.

Шампионът по излъчване на служебен кабинет Радев е едва в първата година на втория си мандат. Не е немислимо да видим едно постоянно управление на страната от служебни кабинети, в случай че политическата криза ескалира и не се окаже възможно излъчване на редовен кабинет. Това са сериозните заплахи пред политическата система у нас. Един вид подмяна или опит за подмяна на парламентарната с де факто президентска република.

Апатията, отвращението от политиката са много сериозен феномен в България, за който свидетелства и високата електорална волатилност. На всеки избори нов политически играч миналата година печели състезанието. Не е изключено тази висока волатилност да продължи. Нямаме нов играч сега, но нищо чудно да имаме отново преподреждане. Гражданите залагат често на непознатото с надежда да се окаже спасително. Мисля, че вече вървим към изчерпване на този модел", изтъкна доц. Смилова.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.В медиите