Публикации

Да поговорим за предателството и простотията в България

И до днес се борим с проблеми, с които не сме се справяли добре още след Освобождението. Коя е границата на простотията? И коя е границата на предателството, която симпатията към една чужда държава не бива да прекрачва?

Митрополит Климент - или Васил Друмев, автор на "Иванку - убиецът на Асеня", два пъти министър-председател на България и отявлен русофил - умира през 1901 година. Тогава вестникът на стамболовистите "Нов ден" отбелязва: "Дядо Климент умрял. Бог да го прости! Голям предател беше.".

Трите проблема

В този цитат са вплетени три проблема за граници: на свободата на словото, на предателството и на простотията. Първо, в една свободна държава гражданите могат да се изразяват така, както искат - такава държава България се е опитвала да бъде през 1901, опитва се и сега, с далеч по-голям успех. Второ, дядо Климент наистина е бил голям предател - той ревностно е защитавал руските интереси, дори когато заради тях конституцията на България е била суспендирана или когато руската империя се е опитвала да се меси директно в управлението на още крехката българска държава. Дядо Климент е обаче събирателен образ - в българската история такива като него са мнозина. Има ги по ниски и високи постове и сега.

Накрая, написаното от "Нов ден" по повод смъртта на дядо Климент е голяма простотия, откъдето и да се погледне. Всеки човек заслужава и в смъртта му базово уважение към неговото достойнство в живота. Българската журналистика от началото на миналия век не е достигнала до това прозрение и по-скоро е следвала Байганьовската максима: "Че голям мурафет ли е един вестник да се издава? Тури си едно перде на очите (па и няма нужда), па псувай наляво и надясно."

Простотията и в наши дни се оказа печеливш бизнес модел в журналистиката и политиката. Цели медии и партии се изхранват от като цяло съзнателно генерирана простотия в публичното пространство. В някои случаи бозата прелива и гражданството се потриса от нещата, които могат да излязат от устата на публични лица. Такъв бе случаят с Вежди Рашидов, който (за пореден път) стъписа публичността с откровенията си. И най-сетне подаде оставка от политикатакато цяло, което е похвален, макар и позакъснял ход.

Всъщност и до днес се борим с проблематика, с която прохождащата българска демокрация след Освобождението не се е справила добре. Коя е границата на предателството, която симпатията към една чужда държава не бива да преминава? Коя е границата на простотията, която не бива да се допуска в публичната сфера и в национален ефир?

"Другата гледна точка"

Популярната днес теза за "другата гледна точка" е илюстрация на двата въпроса. Според тази теза дори в медиите да се обсъжда тема като канибалството например, трябва да се даде балансирано време на канибали и неканибали да участват в дискусията. Очевидно даването на възможност на всяка "друга" гледна точка да бъде чута и обговорена е добре дошло както за предателството, така и за простотията. И двете стават нещо нормално, дори мейнстрийм - нещо утвърдено, което започва да се приема за даденост.

По конституция България е парламентарна демокрация, която зачита човешките права. Страната - с абсолютно демократично взети решения - е станала и член на ЕС и НАТО. Въпреки това обаче има мнозина, които в публичността искат да защитават "другата гледна точка" по тези въпроси.

Каква е тази "другост", ако не отричане на конституционната демокрация и защитаване на излизането на България от ЕС и НАТО? В стамболовите времена такова разминаване с официалната политика на страната би било достатъчно основание за репресии срещу инакомислещите. Дядо Климент например е бил осъден за обида на монарха и други измислени престъпления, заради които е заточен "до живот" в Гложенския манастир. Петко Каравелов пък е осъден на затвор в Черната джамия за съучастие в опит за покушение срещу Стамболов, защото като чул гърмежите, отишъл вкъщи до прозореца, за да разбере какво става навън.

Явно е, че стамболовщината не е отговорът на политическото разногласие, дори когато то всъщност касае предателство на интересите на страната и защита на интересите на друга държава - традиционно Русия. Съвременна България не може и не бива да си позволява репресии срещу политически опоненти, колкото и съмнителни да са техните действия и идеи.

Същото важи и за свободата на словото - не може просто да запушите устата на журналисти, дори когато те са превърнали националния ефир в руска радио точка. Стамболовистите, а след това и наследниците им, са приемали доста драстични закони, ограничаващи словото, като споменатото вече законодателство за "обида на княжеската/царската особа", от която си изпатил дядо Климент, но далеч не само той. Ясно е, че това не е съвременното решение на проблема.

"Всеки сам си преценя"

Но и днес сме позагубили добрия баланс. Разбира се, наказателна репресия срещу журналисти е недопустима, но това не означава, че на простотията и предателството трябва да им се дава субсидиран ефир в държавните медии. Затова има регулатори като СЕМ, които да се произнесат по въпроса с границите на допустимостта на тези два плевела в българската политика. За съжаление обаче сегашната председателка на СЕМ, заедно с двама други членове на този орган, формират мнозинство, което е много laissez faire: според това мнозинство "всеки сам си преценя"и "другата гледна точка" трябва да е максимално обгрижена, както по въпросите на предателството, така и на простотията. Тоест, националното радио ще звучи като "гаварит Масква", докато балансът в СЕМ не се промени.

Конституционната демокрация работи чрез закони, правила и институции. Затова всички се стремят да реформират институционалната рамка - от конституцията, през СЕМ и т.н. Но демокрацията не е изградена от формални правила. В крайна сметка не е възможно - без да изпаднете в стамболовщина - да напишете закон срещу предателите на интересите на страната или пък срещу простотията в публичното пространство.

Затова демократичните общества са развили собствен конституционен етос - неформални правила и принципи, според които, когато простотия или предателство се появят, обществото реагира силно негативно.

Българското общество вече е интернализирало и развило някои такива принципи. Например чувствителността към корупцията е вече много висока и хората се разделят дори с любимци, когато те прегрешат. Борисов например може и да се радва, че е "изпран" заради участието в управленската коалиция, но всъщност всички имат едно наум и петната остават в общественото съзнание. Дали тази чувствителност е достатъчна? Най-вероятно не е, но сама по себе си тя е плюс за обществото ни.

Сходна чувствителност наблюдавахме и по въпроса с насилието срещу жени, както и по въпроса с непремерените приказки на г-н Рашидов. Тези неформални правила, които действат като имунна система на обществото, са ключови за удържане на демократичния ред. Да, понякога те могат да станат твърде взискателни и да се превърнат в "политическа коректност", която задушава дебатите. Но България не страда от свръх-развитост на тези неформални правила, а от обратното - недоразвитост. Все пак да кажете, че г-н Рашидов е жертва на "политическа коректност", е комично: той просто прегази базови неформални норми, които съществуват във всяко що-годе цивилизовано общество.

Повече чувствителност към предателството и простотията

Накратко: България има много работа, която не може да бъде свършена с "пипването" на един или друг закон. Примерът с дефиницията на "интимна връзка", която започва след 60-ия ден и е само между мъж и жена, е показателен за това, че "пипването" набързо на законите може да доведе и до чиста глупост(а и дискриминация). Развиването на неформалните принципи и на чувствителността към предателството и простотията е дългосрочна задача за партии, законодатели, регулатори, медии, университети, учители и т.н.

Българската свободна демокрация ще бъде истински защитена чак тогава, когато обществото реагира на предателството и простотията така, както реагира на насилието с макетно ножче.


"Дайче Веле", 10.08.2023 г.
В медиите