Публикации

По-вероятно е да имаме експертен кабинет, отколкото политически

"Резултатите се недобри за страната, доколкото парламента ще бъде допълнително фрагментиран. Вместо 6 в следващото 50-то НС ще имаме вече 7 партии като мандатите се разпределят по начин, който практически не позволя формирането на кабинет само с подкрепата на 2 партии. Вече ще са необходими три партии и коалиции за да може да бъде подкрепен какъвто и да е кабинет". Това заяви в програма "Ден след ден" политологът Ружа Смилова, която коментира изборните резултати.

По думите и ГЕРБ, които макар да печелят изборите като първа сила за 4 път от последните три години, всъщност намаляват своя дял и ще получат 66 мандата.

"ПП-ДБ много рязко намаляват своето присъствие в следващия парламент. От 63 сега падат на 41, което прави общо едва 107 гласа. Още повече, че основният въпрос, който ни вълнува е доколко ще е възможно формирането на стабилен кабинет. Струвами се, че това е много малко вероятно да се случи на база на някаква политическа договореност, на база на някакъв политически кабинет. По-вероятно е да видим експертно управление и вече започнаха да се уговарят подобни варианти, макар и да не сме чули основните политически сили, които вероятно чакат окончателните резултати преди да направят своите официални изказвания", добави политологът.

Според нея основната изненада на изборите е появата на ПП "Величие", което е резултат на ниската избирателна активност.

Смилова смята, че кабинет ще може да се сформира най-малко от три политически сили.

Според нея ниската избирателна активност се дължи не само на умората у хората, но и на негативната кампания от страна на партиите и липсата на визия за бъдещето на страната.

По думите и ГЕРБ и ДПС е много вероятно да направят опит да сформират кабинет. Няма да видим обаче политически кабинет, по-скоро експертен кабинет, който надали ще продължи дълго, но ще се направи опит за съставянето му.
В медиите